FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Here you can post your own working configurations of hardware or software to share with other users who may be using the same device!
Forum rules
DISCLAIMER
This forum is for those users who have already purchased a configuration file with the SIP settings needed to configure any SIP compatible device.

1. Please use this forum only as a means to share your configuration advice and guides for ATA devices and SIP clients that you are using with our service.
2. For any questions relating to device configuration, please use the other forum sections or post your question directly in the device topic that your question is meant for.
3. Please title your topics with only the name and model of your device so users can easily find the information they need.
4. Preferable format for posting here is compressing your screenshots of your successfully configured device into a .zip file, and post a brief description of the configuration.

Please stay on topic

FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Postby mh1983 » 11/21/2016

Hi all,

I've collected these items into a document over the months. The doc builds upon the great info from Jake/Val and Mango in the past and is working config for 1.0.8.2 firmware on HT-701.

I've gotten a lot of help on these forums since I started using FPL. I wanted to share this out to pay that back, even in a small way. Hope this will help someone get up and running.
Attachments
FPL Grandstream HT701 (1.0.8.2) Guide.v5.pdf
(110.16 KiB) Downloaded 117 times
mh1983
Lightly Seasoned
 
Posts: 211
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.7.3
ISP Name: Teksavvy DSL
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Asus RT-N600
Smartphone Model: BlackBerry Passport

Share On:

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Postby Fongo Support » 11/21/2016

Hi,

Thank you so much for your efforts. I made your post a sticky.

Thanks again!
User avatar
Fongo Support
Site Moderator
 
Posts: 1671
Joined: 01/01/2013

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Postby Natalie » 01/04/2017

I recently updated my firmware from 1.0.7 to 1.0.8.2; the only difference I noticed between my past settings to the ones listed in this guide are the change in SIP Registration Failure Retry Wait Time from 20 to 120. My form has 20 listed as a default. Just noticed today that when I tried to call out I got a "device not registered" message. Could this be due to this change?
Natalie
Just Passing Thru
 
Posts: 7
Joined: 08/13/2015
SIP Device Name: GrandStream HT 701
Firmware Version: 1.0.8.2
ISP Name: Rogers Cable
Computer OS: Windows 10
Router: Apple Airport Express
Smartphone Model: Nexus 5X

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Postby Liptonbrisk » 01/10/2017

Natalie wrote:I recently updated my firmware from 1.0.7 to 1.0.8.2; the only difference I noticed between my past settings to the ones listed in this guide are the change in SIP Registration Failure Retry Wait Time from 20 to 120. My form has 20 listed as a default. Just noticed today that when I tried to call out I got a "device not registered" message. Could this be due to this change?


No. 120 is correct.
http://support.freephoneline.ca/hc/en-u ... redentials
Please do not send me emails; I do not work for nor represent Freephoneline or Fongo. Post questions on the forums so that others may learn from responses or assist you. Thank you. If you have an issue with your account or have a billing issue, submit a ticket here: https://support.fongo.com/hc/en-us/requests/new. Visit http://status.fongo.com/ to check FPL/Fongo service status. Freephoneline setup guides can be found at viewforum.php?f=15.
User avatar
Liptonbrisk
Technical Support
 
Posts: 736
Joined: 04/26/2010
SIP Device Name: OBi202
Firmware Version: 3.2.2(Build: 5898EX)
ISP Name: Rogers Cable
Computer OS: Windows 10 x64 Pro
Router: Asuswrt-Merlin

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Postby mh1983 » 01/10/2017

Natalie wrote:I recently updated my firmware from 1.0.7 to 1.0.8.2; the only difference I noticed between my past settings to the ones listed in this guide are the change in SIP Registration Failure Retry Wait Time from 20 to 120. My form has 20 listed as a default. Just noticed today that when I tried to call out I got a "device not registered" message. Could this be due to this change?


Also, for 1.0.8.2 -- Enable SIP Options Keep Alive: Yes
mh1983
Lightly Seasoned
 
Posts: 211
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.7.3
ISP Name: Teksavvy DSL
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Asus RT-N600
Smartphone Model: BlackBerry Passport

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Postby leonnoel » 01/15/2017

Hi. With these current settings, I'm not able to receive audio on incoming calls. However, audio is successfully transmitted on incoming calls, and audio is successfully transmitted and received on outgoing calls. Any help would be greatly appreciated. I'm using firmware 1.0.8.2 on the Grandstream HT-701.

Thanks
leonnoel
One Hit Wonder
 
Posts: 1
Joined: 01/15/2017
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.8.2
ISP Name: TekSavvy
Router: LInksys EA3500

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Postby Natalie » 01/29/2017

mh1983 wrote:
Natalie wrote:I recently updated my firmware from 1.0.7 to 1.0.8.2; the only difference I noticed between my past settings to the ones listed in this guide are the change in SIP Registration Failure Retry Wait Time from 20 to 120. My form has 20 listed as a default. Just noticed today that when I tried to call out I got a "device not registered" message. Could this be due to this change?


Also, for 1.0.8.2 -- Enable SIP Options Keep Alive: Yes

Have all the items checked off as indicated in the Config guide including your suggestion above, and it still says device not registered about once a day.
Natalie
Just Passing Thru
 
Posts: 7
Joined: 08/13/2015
SIP Device Name: GrandStream HT 701
Firmware Version: 1.0.8.2
ISP Name: Rogers Cable
Computer OS: Windows 10
Router: Apple Airport Express
Smartphone Model: Nexus 5X

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Postby mh1983 » 01/30/2017

To the folks above having connectivity issues using HT-701 on 1.0.8.2:

Can you try changing this setting to the suggested value below?

SIP REGISTER Contact Header Uses: WAN Address

Are you using voip4.freephoneline.ca:6060? If not, I'd suggest to try it.

Also, check the suggestions here: viewtopic.php?f=8&t=18908&p=74214&hilit=bridge+mode#p74214
mh1983
Lightly Seasoned
 
Posts: 211
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.7.3
ISP Name: Teksavvy DSL
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Asus RT-N600
Smartphone Model: BlackBerry Passport

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Postby mh1983 » 01/30/2017

Another thing to try as you work through some troubleshooting steps: consider changing the two DNS servers from the ISP-provided values to OpenDNS (what I use) or Google DNS values

Post back here with how it goes and I'll happily make changes to the doc if they're needed. Good luck!.
mh1983
Lightly Seasoned
 
Posts: 211
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.7.3
ISP Name: Teksavvy DSL
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Asus RT-N600
Smartphone Model: BlackBerry Passport

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Postby mh1983 » 02/14/2017

v2 of the doc contains troubleshooting information with credit to Lipton and Mango.
mh1983
Lightly Seasoned
 
Posts: 211
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.7.3
ISP Name: Teksavvy DSL
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Asus RT-N600
Smartphone Model: BlackBerry Passport

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Postby Liptonbrisk » 02/14/2017

For those that are interested, Asus Merlin only works with the routers listed at https://asuswrt.lostrealm.ca/about.
Please do not send me emails; I do not work for nor represent Freephoneline or Fongo. Post questions on the forums so that others may learn from responses or assist you. Thank you. If you have an issue with your account or have a billing issue, submit a ticket here: https://support.fongo.com/hc/en-us/requests/new. Visit http://status.fongo.com/ to check FPL/Fongo service status. Freephoneline setup guides can be found at viewforum.php?f=15.
User avatar
Liptonbrisk
Technical Support
 
Posts: 736
Joined: 04/26/2010
SIP Device Name: OBi202
Firmware Version: 3.2.2(Build: 5898EX)
ISP Name: Rogers Cable
Computer OS: Windows 10 x64 Pro
Router: Asuswrt-Merlin

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Postby mh1983 » 06/15/2017

v3 of the doc contains a setting I recently learned needs to be changed from the default value

SIP OPTIONS Keep Alive Interval -- change to 20 (30 is the default)

Thanks to Lipton for pointing it out in another thread.

It also contains the link to the supported Asus routers for Merlin firmware, and a procedure for upgrading the HT701 to 1.0.8.2 firmware.
mh1983
Lightly Seasoned
 
Posts: 211
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.7.3
ISP Name: Teksavvy DSL
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Asus RT-N600
Smartphone Model: BlackBerry Passport

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Postby GenChick » 08/19/2017

Thank you mh1983, for all hard work you have done: collecting info, posting and updating this guide! It is easy to follow and very helpful!
GenChick
Just Passing Thru
 
Posts: 3
Joined: 08/15/2017
SIP Device Name: Grandstream HT701
Firmware Version: 1.0.8.2
ISP Name: Distributel DSL
Computer OS: Windows XP
Router: Actiontec GT724WGR

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Postby mh1983 » 11/29/2017

Does anyone know how to disable or change the music on hold for the HT701? Mine has some really weird calypso music. It's pretty funny but awkward. I can't find any documentation or posts anywhere about this. Thanks in advance!
mh1983
Lightly Seasoned
 
Posts: 211
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.7.3
ISP Name: Teksavvy DSL
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Asus RT-N600
Smartphone Model: BlackBerry Passport

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Postby Liptonbrisk » 11/29/2017

mh1983 wrote:Does anyone know how to disable or change the music on hold for the HT701? Mine has some really weird calypso music. It's pretty funny but awkward. I can't find any documentation or posts anywhere about this. Thanks in advance!


The source of the music is actually coming from Fongo/FPL.

I don't know of a way to disable it on Grandstream ATAs, but I've also never owned one.
Please do not send me emails; I do not work for nor represent Freephoneline or Fongo. Post questions on the forums so that others may learn from responses or assist you. Thank you. If you have an issue with your account or have a billing issue, submit a ticket here: https://support.fongo.com/hc/en-us/requests/new. Visit http://status.fongo.com/ to check FPL/Fongo service status. Freephoneline setup guides can be found at viewforum.php?f=15.
User avatar
Liptonbrisk
Technical Support
 
Posts: 736
Joined: 04/26/2010
SIP Device Name: OBi202
Firmware Version: 3.2.2(Build: 5898EX)
ISP Name: Rogers Cable
Computer OS: Windows 10 x64 Pro
Router: Asuswrt-Merlin

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Postby mh1983 » 03/06/2018

For 1.0.7.2 (I think), Mango called out this setting:

Once the new firmware is installed, set SIP REGISTER Contact Header Uses to WAN address.

I don't have this called out in the 1.0.8.2 guide, but I see that that field is present in the firmware -- the default is LAN address.

Does anyone know which is the preferred setting? I'd like to capture that in an update to the guide. Thx!
mh1983
Lightly Seasoned
 
Posts: 211
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.7.3
ISP Name: Teksavvy DSL
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Asus RT-N600
Smartphone Model: BlackBerry Passport

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Postby Liptonbrisk » 03/06/2018

mh1983 wrote:For 1.0.7.2 (I think), Mango called out this setting:

Once the new firmware is installed, set SIP REGISTER Contact Header Uses to WAN address.

I don't have this called out in the 1.0.8.2 guide, but I see that that field is present in the firmware -- the default is LAN address.

Does anyone know which is the preferred setting? I'd like to capture that in an update to the guide. Thx!



Set that to WAN
Please do not send me emails; I do not work for nor represent Freephoneline or Fongo. Post questions on the forums so that others may learn from responses or assist you. Thank you. If you have an issue with your account or have a billing issue, submit a ticket here: https://support.fongo.com/hc/en-us/requests/new. Visit http://status.fongo.com/ to check FPL/Fongo service status. Freephoneline setup guides can be found at viewforum.php?f=15.
User avatar
Liptonbrisk
Technical Support
 
Posts: 736
Joined: 04/26/2010
SIP Device Name: OBi202
Firmware Version: 3.2.2(Build: 5898EX)
ISP Name: Rogers Cable
Computer OS: Windows 10 x64 Pro
Router: Asuswrt-Merlin

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Postby mh1983 » 03/08/2018

V4 w/ a minor update:
* Added "SIP REGISTER Contact Header Uses WAN Address" (thx, Mango and Lipton)
* Removed duplicate field "Transfer on Conference Hangup"
mh1983
Lightly Seasoned
 
Posts: 211
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.7.3
ISP Name: Teksavvy DSL
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Asus RT-N600
Smartphone Model: BlackBerry Passport

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Postby Liptonbrisk » 04/18/2018

"Ensure whatever modem/router combo your ISP gave you is in bridge mode" should be changed to "If you're using your own router, ensure whatever modem/router combo your ISP gave you is in bridge mode if you encounter problems, such as one-way audio or device registration issues."

If you don't have your own router, sticking a gateway or modem/router combo into bridge mode will leave your ATA unprotected.
Please do not send me emails; I do not work for nor represent Freephoneline or Fongo. Post questions on the forums so that others may learn from responses or assist you. Thank you. If you have an issue with your account or have a billing issue, submit a ticket here: https://support.fongo.com/hc/en-us/requests/new. Visit http://status.fongo.com/ to check FPL/Fongo service status. Freephoneline setup guides can be found at viewforum.php?f=15.
User avatar
Liptonbrisk
Technical Support
 
Posts: 736
Joined: 04/26/2010
SIP Device Name: OBi202
Firmware Version: 3.2.2(Build: 5898EX)
ISP Name: Rogers Cable
Computer OS: Windows 10 x64 Pro
Router: Asuswrt-Merlin

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Postby mh1983 » 04/29/2018

Thanks, Lipton! Here's v5 of the guide with the change you suggested.
Attachments
FPL Grandstream HT701 (1.0.8.2) Guide.v5.pdf
(110.16 KiB) Downloaded 72 times
mh1983
Lightly Seasoned
 
Posts: 211
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.7.3
ISP Name: Teksavvy DSL
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Asus RT-N600
Smartphone Model: BlackBerry Passport

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Postby mh1983 » 04/29/2018

I'd like to update the original post with the latest guide but can't figure out how. Any pointers are appreciated!
mh1983
Lightly Seasoned
 
Posts: 211
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.7.3
ISP Name: Teksavvy DSL
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Asus RT-N600
Smartphone Model: BlackBerry Passport

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Postby Liptonbrisk » 04/29/2018

mh1983 wrote:I'd like to update the original post with the latest guide but can't figure out how. Any pointers are appreciated!



Done. I deleted the old ones so that no one can accidentally download them.
Please do not send me emails; I do not work for nor represent Freephoneline or Fongo. Post questions on the forums so that others may learn from responses or assist you. Thank you. If you have an issue with your account or have a billing issue, submit a ticket here: https://support.fongo.com/hc/en-us/requests/new. Visit http://status.fongo.com/ to check FPL/Fongo service status. Freephoneline setup guides can be found at viewforum.php?f=15.
User avatar
Liptonbrisk
Technical Support
 
Posts: 736
Joined: 04/26/2010
SIP Device Name: OBi202
Firmware Version: 3.2.2(Build: 5898EX)
ISP Name: Rogers Cable
Computer OS: Windows 10 x64 Pro
Router: Asuswrt-Merlin

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Postby mh1983 » 04/30/2018

Thanks, Lipton -- appreciate it!
mh1983
Lightly Seasoned
 
Posts: 211
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.7.3
ISP Name: Teksavvy DSL
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Asus RT-N600
Smartphone Model: BlackBerry Passport

1.0.10.3 released

Postby mh1983 » 09/22/2018

I see that 1.0.10.3 was released for the 701 and 702 on May 29th (http://firmware.grandstream.com/Release ... 0.10.3.pdf). I upgraded my ATA and so far things seem to be working fine with the config I used for 1.0.8.2.

I will see how my ATA does over the next few days and report back/update the documentation as needed.
mh1983
Lightly Seasoned
 
Posts: 211
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.7.3
ISP Name: Teksavvy DSL
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Asus RT-N600
Smartphone Model: BlackBerry Passport


Return to Device Configuration Sharing

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests