FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Here you can post your own working configurations of hardware or software to share with other users who may be using the same device!
Fongo recommends Fongo Home Phone for a fully supported Home Phone system for only $4.95/mo
Forum rules
DISCLAIMER
This forum is for those users who have already purchased a configuration file with the SIP settings needed to configure any SIP compatible device.

1. Please use this forum only as a means to share your configuration advice and guides for ATA devices and SIP clients that you are using with our service.
2. For any questions relating to device configuration, please use the other forum sections or post your question directly in the device topic that your question is meant for.
3. Please title your topics with only the name and model of your device so users can easily find the information they need.
4. Preferable format for posting here is compressing your screenshots of your successfully configured device into a .zip file, and post a brief description of the configuration.

Please stay on topic
mh1983
Lightly Seasoned
Posts: 234
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.10.3
ISP Name: Teksavvy Cable
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Linksys WRT N600 on DD-WRT
Smartphone Model: BlackBerry Q10
Contact:

FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Post by mh1983 »

Hi all,

I've collected these items into a document over the months. The doc builds upon the great info from Jake/Val and Mango in the past and is working config for 1.0.8.2 firmware on HT-701.

I've gotten a lot of help on these forums since I started using FPL. I wanted to share this out to pay that back, even in a small way. Hope this will help someone get up and running.


Enabling "Allow Incoming SIP Messages from SIP Proxy Only" is a good idea for preventing SIP scanners/hackers. However, you may want to change that setting to "No" because FPL to FPL and Fongo to FPL calls may not work with that setting enabled, depending on the server being used and how switches FPL uses are configured. Fongo Home Phone has this setting disabled.
Attachments
FPL Grandstream HT701 (1.0.8.2) Guide.v5.pdf
(110.16 KiB) Downloaded 3952 times
User avatar
Fongo Support
Site Moderator
Posts: 1689
Joined: 01/01/2013

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Post by Fongo Support »

Hi,

Thank you so much for your efforts. I made your post a sticky.

Thanks again!
Natalie
Just Passing Thru
Posts: 9
Joined: 08/13/2015
SIP Device Name: GrandStream HT 701
Firmware Version: 1.0.8.2
ISP Name: Oxio
Computer OS: Windows 10
Router: Eero 6

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Post by Natalie »

I recently updated my firmware from 1.0.7 to 1.0.8.2; the only difference I noticed between my past settings to the ones listed in this guide are the change in SIP Registration Failure Retry Wait Time from 20 to 120. My form has 20 listed as a default. Just noticed today that when I tried to call out I got a "device not registered" message. Could this be due to this change?
User avatar
Liptonbrisk
Technical Support
Posts: 2769
Joined: 04/26/2010
SIP Device Name: Obihai 202/2182, Groundwire
Firmware Version: various
ISP Name: FTTH
Computer OS: Windows 64 bit
Router: Asuswrt-Merlin & others

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Post by Liptonbrisk »

Natalie wrote:I recently updated my firmware from 1.0.7 to 1.0.8.2; the only difference I noticed between my past settings to the ones listed in this guide are the change in SIP Registration Failure Retry Wait Time from 20 to 120. My form has 20 listed as a default. Just noticed today that when I tried to call out I got a "device not registered" message. Could this be due to this change?
No. 120 is correct.
http://support.freephoneline.ca/hc/en-u ... redentials
Please do not send me emails; I do not work for nor represent Freephoneline or Fongo. Post questions on the forums so that others may learn from responses or assist you. Thank you. If you have an issue with your account or have a billing issue, submit a ticket here: https://support.fongo.com/hc/en-us/requests/new. Visit http://status.fongo.com/ to check FPL/Fongo service status. Freephoneline setup guides can be found at http://forum.fongo.com/viewforum.php?f=15.
mh1983
Lightly Seasoned
Posts: 234
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.10.3
ISP Name: Teksavvy Cable
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Linksys WRT N600 on DD-WRT
Smartphone Model: BlackBerry Q10
Contact:

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Post by mh1983 »

Natalie wrote:I recently updated my firmware from 1.0.7 to 1.0.8.2; the only difference I noticed between my past settings to the ones listed in this guide are the change in SIP Registration Failure Retry Wait Time from 20 to 120. My form has 20 listed as a default. Just noticed today that when I tried to call out I got a "device not registered" message. Could this be due to this change?
Also, for 1.0.8.2 -- Enable SIP Options Keep Alive: Yes
leonnoel
One Hit Wonder
Posts: 1
Joined: 01/15/2017
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.8.2
ISP Name: TekSavvy
Router: LInksys EA3500

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Post by leonnoel »

Hi. With these current settings, I'm not able to receive audio on incoming calls. However, audio is successfully transmitted on incoming calls, and audio is successfully transmitted and received on outgoing calls. Any help would be greatly appreciated. I'm using firmware 1.0.8.2 on the Grandstream HT-701.

Thanks
Natalie
Just Passing Thru
Posts: 9
Joined: 08/13/2015
SIP Device Name: GrandStream HT 701
Firmware Version: 1.0.8.2
ISP Name: Oxio
Computer OS: Windows 10
Router: Eero 6

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Post by Natalie »

mh1983 wrote:
Natalie wrote:I recently updated my firmware from 1.0.7 to 1.0.8.2; the only difference I noticed between my past settings to the ones listed in this guide are the change in SIP Registration Failure Retry Wait Time from 20 to 120. My form has 20 listed as a default. Just noticed today that when I tried to call out I got a "device not registered" message. Could this be due to this change?
Also, for 1.0.8.2 -- Enable SIP Options Keep Alive: Yes
Have all the items checked off as indicated in the Config guide including your suggestion above, and it still says device not registered about once a day.
mh1983
Lightly Seasoned
Posts: 234
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.10.3
ISP Name: Teksavvy Cable
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Linksys WRT N600 on DD-WRT
Smartphone Model: BlackBerry Q10
Contact:

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Post by mh1983 »

To the folks above having connectivity issues using HT-701 on 1.0.8.2:

Can you try changing this setting to the suggested value below?

SIP REGISTER Contact Header Uses: WAN Address

Are you using voip4.freephoneline.ca:6060? If not, I'd suggest to try it.

Also, check the suggestions here: http://forum.fongo.com/viewtopic.php?f= ... ode#p74214
mh1983
Lightly Seasoned
Posts: 234
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.10.3
ISP Name: Teksavvy Cable
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Linksys WRT N600 on DD-WRT
Smartphone Model: BlackBerry Q10
Contact:

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Post by mh1983 »

Another thing to try as you work through some troubleshooting steps: consider changing the two DNS servers from the ISP-provided values to OpenDNS (what I use) or Google DNS values

Post back here with how it goes and I'll happily make changes to the doc if they're needed. Good luck!.
mh1983
Lightly Seasoned
Posts: 234
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.10.3
ISP Name: Teksavvy Cable
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Linksys WRT N600 on DD-WRT
Smartphone Model: BlackBerry Q10
Contact:

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Post by mh1983 »

v2 of the doc contains troubleshooting information with credit to Lipton and Mango.
User avatar
Liptonbrisk
Technical Support
Posts: 2769
Joined: 04/26/2010
SIP Device Name: Obihai 202/2182, Groundwire
Firmware Version: various
ISP Name: FTTH
Computer OS: Windows 64 bit
Router: Asuswrt-Merlin & others

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Post by Liptonbrisk »

For those that are interested, Asus Merlin only works with the routers listed at https://www.asuswrt-merlin.net/about.
Please do not send me emails; I do not work for nor represent Freephoneline or Fongo. Post questions on the forums so that others may learn from responses or assist you. Thank you. If you have an issue with your account or have a billing issue, submit a ticket here: https://support.fongo.com/hc/en-us/requests/new. Visit http://status.fongo.com/ to check FPL/Fongo service status. Freephoneline setup guides can be found at http://forum.fongo.com/viewforum.php?f=15.
mh1983
Lightly Seasoned
Posts: 234
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.10.3
ISP Name: Teksavvy Cable
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Linksys WRT N600 on DD-WRT
Smartphone Model: BlackBerry Q10
Contact:

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Post by mh1983 »

v3 of the doc contains a setting I recently learned needs to be changed from the default value

SIP OPTIONS Keep Alive Interval -- change to 20 (30 is the default)

Thanks to Lipton for pointing it out in another thread.

It also contains the link to the supported Asus routers for Merlin firmware, and a procedure for upgrading the HT701 to 1.0.8.2 firmware.
GenChick
Just Passing Thru
Posts: 13
Joined: 08/15/2017
SIP Device Name: OBihai OBi200
Firmware Version: 3.2.2 b8680EX
ISP Name: Distributel DSL
Computer OS: Windows 10
Router: Actiontec GT724WGR

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Post by GenChick »

Thank you mh1983, for all hard work you have done: collecting info, posting and updating this guide! It is easy to follow and very helpful!
mh1983
Lightly Seasoned
Posts: 234
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.10.3
ISP Name: Teksavvy Cable
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Linksys WRT N600 on DD-WRT
Smartphone Model: BlackBerry Q10
Contact:

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Post by mh1983 »

Does anyone know how to disable or change the music on hold for the HT701? Mine has some really weird calypso music. It's pretty funny but awkward. I can't find any documentation or posts anywhere about this. Thanks in advance!
User avatar
Liptonbrisk
Technical Support
Posts: 2769
Joined: 04/26/2010
SIP Device Name: Obihai 202/2182, Groundwire
Firmware Version: various
ISP Name: FTTH
Computer OS: Windows 64 bit
Router: Asuswrt-Merlin & others

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Post by Liptonbrisk »

mh1983 wrote:Does anyone know how to disable or change the music on hold for the HT701? Mine has some really weird calypso music. It's pretty funny but awkward. I can't find any documentation or posts anywhere about this. Thanks in advance!
The source of the music is actually coming from Fongo/FPL.

I don't know of a way to disable it on Grandstream ATAs, but I've also never owned one.
Please do not send me emails; I do not work for nor represent Freephoneline or Fongo. Post questions on the forums so that others may learn from responses or assist you. Thank you. If you have an issue with your account or have a billing issue, submit a ticket here: https://support.fongo.com/hc/en-us/requests/new. Visit http://status.fongo.com/ to check FPL/Fongo service status. Freephoneline setup guides can be found at http://forum.fongo.com/viewforum.php?f=15.
mh1983
Lightly Seasoned
Posts: 234
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.10.3
ISP Name: Teksavvy Cable
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Linksys WRT N600 on DD-WRT
Smartphone Model: BlackBerry Q10
Contact:

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Post by mh1983 »

For 1.0.7.2 (I think), Mango called out this setting:

Once the new firmware is installed, set SIP REGISTER Contact Header Uses to WAN address.

I don't have this called out in the 1.0.8.2 guide, but I see that that field is present in the firmware -- the default is LAN address.

Does anyone know which is the preferred setting? I'd like to capture that in an update to the guide. Thx!
User avatar
Liptonbrisk
Technical Support
Posts: 2769
Joined: 04/26/2010
SIP Device Name: Obihai 202/2182, Groundwire
Firmware Version: various
ISP Name: FTTH
Computer OS: Windows 64 bit
Router: Asuswrt-Merlin & others

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Post by Liptonbrisk »

mh1983 wrote:For 1.0.7.2 (I think), Mango called out this setting:

Once the new firmware is installed, set SIP REGISTER Contact Header Uses to WAN address.

I don't have this called out in the 1.0.8.2 guide, but I see that that field is present in the firmware -- the default is LAN address.

Does anyone know which is the preferred setting? I'd like to capture that in an update to the guide. Thx!

Set that to WAN
Please do not send me emails; I do not work for nor represent Freephoneline or Fongo. Post questions on the forums so that others may learn from responses or assist you. Thank you. If you have an issue with your account or have a billing issue, submit a ticket here: https://support.fongo.com/hc/en-us/requests/new. Visit http://status.fongo.com/ to check FPL/Fongo service status. Freephoneline setup guides can be found at http://forum.fongo.com/viewforum.php?f=15.
mh1983
Lightly Seasoned
Posts: 234
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.10.3
ISP Name: Teksavvy Cable
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Linksys WRT N600 on DD-WRT
Smartphone Model: BlackBerry Q10
Contact:

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Post by mh1983 »

V4 w/ a minor update:
* Added "SIP REGISTER Contact Header Uses WAN Address" (thx, Mango and Lipton)
* Removed duplicate field "Transfer on Conference Hangup"
User avatar
Liptonbrisk
Technical Support
Posts: 2769
Joined: 04/26/2010
SIP Device Name: Obihai 202/2182, Groundwire
Firmware Version: various
ISP Name: FTTH
Computer OS: Windows 64 bit
Router: Asuswrt-Merlin & others

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Post by Liptonbrisk »

"Ensure whatever modem/router combo your ISP gave you is in bridge mode" should be changed to "If you're using your own router, ensure whatever modem/router combo your ISP gave you is in bridge mode if you encounter problems, such as one-way audio or device registration issues."

If you don't have your own router, sticking a gateway or modem/router combo into bridge mode will leave your ATA unprotected.
Please do not send me emails; I do not work for nor represent Freephoneline or Fongo. Post questions on the forums so that others may learn from responses or assist you. Thank you. If you have an issue with your account or have a billing issue, submit a ticket here: https://support.fongo.com/hc/en-us/requests/new. Visit http://status.fongo.com/ to check FPL/Fongo service status. Freephoneline setup guides can be found at http://forum.fongo.com/viewforum.php?f=15.
mh1983
Lightly Seasoned
Posts: 234
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.10.3
ISP Name: Teksavvy Cable
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Linksys WRT N600 on DD-WRT
Smartphone Model: BlackBerry Q10
Contact:

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Post by mh1983 »

Thanks, Lipton! Here's v5 of the guide with the change you suggested.
Attachments
FPL Grandstream HT701 (1.0.8.2) Guide.v5.pdf
(110.16 KiB) Downloaded 1597 times
mh1983
Lightly Seasoned
Posts: 234
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.10.3
ISP Name: Teksavvy Cable
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Linksys WRT N600 on DD-WRT
Smartphone Model: BlackBerry Q10
Contact:

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Post by mh1983 »

I'd like to update the original post with the latest guide but can't figure out how. Any pointers are appreciated!
User avatar
Liptonbrisk
Technical Support
Posts: 2769
Joined: 04/26/2010
SIP Device Name: Obihai 202/2182, Groundwire
Firmware Version: various
ISP Name: FTTH
Computer OS: Windows 64 bit
Router: Asuswrt-Merlin & others

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Post by Liptonbrisk »

mh1983 wrote:I'd like to update the original post with the latest guide but can't figure out how. Any pointers are appreciated!

Done. I deleted the old ones so that no one can accidentally download them.
Please do not send me emails; I do not work for nor represent Freephoneline or Fongo. Post questions on the forums so that others may learn from responses or assist you. Thank you. If you have an issue with your account or have a billing issue, submit a ticket here: https://support.fongo.com/hc/en-us/requests/new. Visit http://status.fongo.com/ to check FPL/Fongo service status. Freephoneline setup guides can be found at http://forum.fongo.com/viewforum.php?f=15.
mh1983
Lightly Seasoned
Posts: 234
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.10.3
ISP Name: Teksavvy Cable
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Linksys WRT N600 on DD-WRT
Smartphone Model: BlackBerry Q10
Contact:

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Post by mh1983 »

Thanks, Lipton -- appreciate it!
mh1983
Lightly Seasoned
Posts: 234
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.10.3
ISP Name: Teksavvy Cable
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Linksys WRT N600 on DD-WRT
Smartphone Model: BlackBerry Q10
Contact:

1.0.10.3 released

Post by mh1983 »

I see that 1.0.10.3 was released for the 701 and 702 on May 29th (http://firmware.grandstream.com/Release ... 0.10.3.pdf). I upgraded my ATA and so far things seem to be working fine with the config I used for 1.0.8.2.

I will see how my ATA does over the next few days and report back/update the documentation as needed.
mh1983
Lightly Seasoned
Posts: 234
Joined: 01/14/2014
SIP Device Name: Grandstream HT-701
Firmware Version: 1.0.10.3
ISP Name: Teksavvy Cable
Computer OS: Windows 10 64 bit
Router: Linksys WRT N600 on DD-WRT
Smartphone Model: BlackBerry Q10
Contact:

Re: FPL with HT-701 (Firmware 1.0.8.2)

Post by mh1983 »

So far so good. SIP OPTIONS Keep Alive Interval seems to have changed to a default of 30, whereas my guide calls out 20. That's the only difference I've noticed so far. Will monitor a little more before updating the guide.
Post Reply